Poziv američkim kompanijama da iskoriste investicione potencijale Srbije

Bez autora
Jan 31 2024

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković sastao se juče u Vašingtonu sa predsednikom Američko-srpskog poslovnog saveta i Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije „ACEBA” Erikom Stjuartom.

Razgovoru su prisustvovali predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković i predstavnici američkih kompanija „Bechtel”, „Citi Bank”, „Lockheed Martin”, „Smartmatic” i „UGT Renewables”.

Cvetković je tom prilikom istakao da američke kompanije zapošljavaju više od 30 hiljada ljudi u Srbiji i da smo spremni da primimo još veći broj američkih investitora, koji pozitivno utiču na naš imidž na globalnom nivou.

Prema njegovim rečima, ta činjenica je značajna zbog toga što američke investicije motivišu kompanije iz zemalja njihovih najvećih saveznika da dolaze u Srbiju i ulažu novac.

Naša robna razmena je ispod realnih potencijala, a njena ukupna vrednost u prvih 11 meseci prošle godine iznosila je oko 1,047 milijardi dolara, rekao je ministar.

On je ocenio da treba krenuti sa konkretizacijom saradnje i intenziviranjem susreta srpskih i američkih privrednika, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

Cvetković je pozvao američke investitore da posete Srbiju i iskoriste mogućnosti za ulaganje i razvoj svog biznisa.

Stjuart je naglasio da su američke kompanije zadovoljne tretmanom i uslovima poslovanja u Srbiji.

On je izrazio želju da srpske institucije još više rade po pitanju saradnje sa američkim institucijama koje mogu da utiču na to da američke kompanije izaberu Srbiju kao investicionu destinaciju.

Američko-srpski poslovni savet je osnovan s ciljem daljeg unapređenja ekonomskog dijaloga i privrednih veza Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. „ACEBA” je vodeća američka poslovna asocijacija fokusirana na saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Cvetković je danas u Vašingtonu razgovarao i sa predstavnicom Američkog trgovinskog predstavništva Silvijom Savić o dodatnom unapređenju bilateralne ekonomske saradnje.

On je podvukao da Srbija kontinuirano radi na unapređenju poslovnog ambijenta, a posebno u oblasti zakonske regulative, koja treba da bude glavna logistika za investicije, započinjanje biznisa i trgovinsku saradnju sa što manjim brojem barijera.

Ministar je izrazio nadu da će SAD ubrzo obnoviti Generalni sistem preferencija sa Srbijom, i ukazao na to da bi, za dodatno podsticanje privrednih odnosa Srbije i SAD, bilo značajno da imamo sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) je odgovorna za razvoj i koordinaciju američke politike međunarodne trgovine, robe i direktnih investicija, kao i za nadgledanje pregovora sa drugim zemljama.

Američko trgovinsko predstavništvo je u ime američke vlade zaduženo da unapređuje trgovinske odnose sa drugim državama i da radi na unapređenju propisa koji mogu doprineti tome da se trgovina odvija dinamičnije i bez bilo kakvih administrativnih prepreka.

Cvetković će tokom radne posete SAD održati niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima i prisustvovati tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik